fbpx

Kulit Muka – Cara Mekap Tahan Lama Untuk Kulit Wanita Jenis Berminyak

Wanita perlu berhati-hati untuk agar solekan tidak rosak pada kulit muka dan tahan lama.

Bukan semua cara mekap tahan lama, produk kecantikan atau penjagaan sesuai untuk setiap jenis kulit. Di samping itu, wanita perlu memberi perhatian lebih kepada tips kecantikan – bukan semua tips adalah sesuai untuk anda!

Setiap daripada kita mempunyai jenis-jenis kulit yang berbeza. Ada wanita yang mempunyai jenis kulit wajah yang berminyak atau kering, katau kedua-duanya sekali. Petua mekap untuk setiap orang juga berbeza antara satu sama lain.

Bersihkan muka dengan betul

cara mekap tahan lama kulit berminyak - bersih muka betul
Foto: ygeia.cyprustimes.com

Wanita yang mempunyai kulit berminyak perlu membersihkan wajah mereka dengan betul. Pastikan anda menggunakan pembersih muka yang mengandungi asid salisilat kerana ia membantu memecahkan minyak dari kulit. Juga pastikan tangan anda sentiasa bersih sepanjang masa. Kerana, apabila tangan menyentuh wajah, itu menyebabkan permukaan kulit berminyak dan menyebarkan kuman.

Sentiasa membersihkan zon T wajah

Kawasan yang paling berminyak di muka adalah kawasan T. Gunakan alkohol untuk membersihkan kawasan dengan betul. Alkohol mempunyai sifat antiseptik yang membantu menghilangkan bakteria dari kulit sepenuhnya. Kaedah ini juga membantu mengelak berlakunya jerawat pada kulit muka.

Gunakan pelembap bebas minyak

Foto: Tribunnews.com

Menggunakan pelembap adalah langkah terpenting untuk menyediakan kulit yang cantik. Seorang wanita tidak boleh melepaskan langkah penting ini. Gunakan pelembap bebas minyak dengan SPF yang baik. Ini adalah salah satu langkah pertama untuk menyuburkan kulit dan biarkan ia melekat pada kulit dengan betul.

Gunakan bedak wajah

Biasanya, wanita menggunakan foundation dan bedak wajah. Walau bagaimanapun, wanita yang mempunyai kulit berminyak terlebih dahulu harus memakai bedak untuk menyerap minyak di muka dan kemudian menerapkan foundation. Ia mengisi liang kulit, jadi minyak tidak keluar dari kulit.

Elakkan menggunakan concealer pada kelopak mata

cara mekap tahan lama kulit berminyak - elakkan concealer
Foto: Helppies.com

Selalunya kelopak mata menyebabkan pembentukan lipatan. Jadi, elakkan menggunakan foundation pada kelopak mata. Gunakan primer matte dalam concealer untuk mengelakkan minyak pada kulit.

Gunakan topeng muka tanah liat sekali seminggu

Masker tanah liat membantu mengangkat minyak yang berlebihan daripada kulit. Wanita boleh menggunakan masker tanah liat hijau, putih, coklat dan merah untuk mengeluarkan minyak dari kulit. Ini kerana masker tanah liat mengandungi kalium, magnesium dan silika yang membantu membuka liang kulit supaya wajah bercahaya dan lembut.

Gunakan kertas minyak

Di samping itu, sentiasa menggunakan kertas minyak muka khas untuk merendam minyak tambahan dari semasa ke semasa. Sapukan kertas minyak di kawasan muka berminyak untuk menghilangkan muka berminyak sepenuhnya. Jangan gosok muka dengan kertas minyak kerana ia boleh merosakkan alat solek anda.

Sumber: Lifealth.com


Nak tahu rahsia kulit muka cantik wanita Thailand? Klik Sini

Follow Us

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0