fbpx

Rahsia Rutin Kecantikan Wajah Selembut Sutera

Wanita Thailand terkenal dengan kulit mereka yang bersih tanpa cela serta rambut panjang bersinar selembut sutera. Mesti ramai tertanya-tanya apakah rahsia disebalik kecantikan mereka ini?

Sudah tentu gen memainkan peranan penting tapi, apa yang lebih khusus adalah gaya hidup sihat dan rahsia kecantikan tradisional menjadi antara faktor utama wanita Thailand ini cantik-cantik belaka.

Ini 5 rahsia kecantikan Thai menakjubkan yang memberikan impak kulit dan rambut yang sempurna.

1. Kunyit: Ia adalah salah satu bahan utama rejim kecantikan Thailand.  Ia digunakan sebagai pembersih muka yang bagus.  Tambah air ke serbuk kunyit dan campurkan dengan baik untuk membuat pes. Sebarkan campuran ini di seluruh muka, dan gosokkannya selama 5 minit. Ini akan menambah cahaya ke kulit anda dan akan memberikan anda wajah segar sepanjang hari. Ini juga merupakan penyelesaian yang baik untuk keradangan kulit dan masalah kulit yang lain.

2. Papaya: Ia adalah satu lagi ramuan yang hebat yang digunakan untuk mencerahkan kulit. Apa yang anda perlukan ialah 2 sudu pepaya masak; Masam dengan bantuan sudu sehingga ia menjadi tampalan lembut. Sapukan seluruh muka anda dan biarkan selama 10-15 minit. Bilas dengan baik dengan air sejuk.

3. Tamarind: Asam jawa mempunyai ciri-ciri yang membantu dalam memberikan kesan cerah kulit. Ia digunakan terutamanya untuk penyental. Celup asam dalam air, biarkan ia menyerap air. Ramas asam jawa yang direndam dan sapukan pada bahagian muka dan badan anda (pilihan). Anda juga boleh menggabungkan yogurt dengan asam jawa untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

4. Minyak Kelapa: Minyak kelapa adalah bahan paling terkenal digunakan oleh wanita Thai untuk menambahkan kecantikan mereka. Anda juga boleh menambah minyak kelapa dalam makanan. Ambil gel kelapa atau minyak dan gosokkannya di sekitar mata dan kawasan kering yang lain sebelum mandi. Ia akan membantu mengekalkan kulit anda terhidrat sepanjang hari.

5. Jus Buah: Semua tahu kebaikan jus buah-buahan.  Selain bagus untuk diet, ia turut memberi sumber vitamin dan mineral penting untuk badan serta memberi pencahayaan semulajadi pada kulit wajah.

Sumber: Food ndtv

Follow Us

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0